17 septembrie 2020

Turul ciclist al Sibiului 2020

     A venit și vremea curselor live până la urmă. Am așteptat de ni s-au lungit urechile și nu numai, dar a venit ziua în care să vedem ceva nou la tv, care să ne aducă un pic de normalitate primordială, că de-acum, covid a devenit normalitatea nouă, la care ne adaptăm pedală dupa pedală. Că nu avem încotro. Cu sau fără mască, mergem în continuare cu bicicleta și ne bucurăm de viață. Încă sunt printre cei norocoși care nu au avut nicio legatură cu covid, deci mă pot stresa cu orice e legat de biciclete și ciclism. Doamne-ajută la toată lumea! Ideea e că trebuie să ne concentrăm pe latura pozitivă a vieții, și e așa de simplu când toate sunt bune și frumoase, mamă-mamă!😃😃😃E cel mai simplu de gândit pozitiv și de dat sfaturi când ești pe plus. Așa că mă bucur de această transmisie live de parcă nu există războaie în lume, foamete sau bube. Și nici nu e treaba mea să le rezolv. Ciclism să fie!
     Prin 2011 așa, pe seară, au zis niște băieți frumoși (și neapărat, deștepți) de pe le Sibiu că ar merge să organizeze ceva să promoveze zona aia de țară. Și cum să o facă mai bine dacă nu printr-o cursă de ciclism de șosea!? Și ca un făcut, în perioada aia nici nu se mai ținea Turul Ciclist al României. Așa că a devenit peste noapte cea mai importantă cursă de ciclism de la noi. Ete, na, pe bune!? Hai, gata cu miștoul, că e treabă serioasă. Deci avem deja câteva ediții la activ, oamenii știu ce au de făcut ca să iasă treaba bună. Și colac peste pupăză, mai vine și perioada asta cu Covid și sunt puține curse, asta ar fi cam prima de nivel înalt și ne trezim că vine lumea bună din World Tour. La un moment dat apăruse un zvon că vine și Matthiew van der Poel de o luase netul razna, dar până la urmă a fost doar un mare fâs. Totuși, echipele Bora Hansgrohe și Israel Start-up Nation sunt niște nume foarte mari care vor face această cursă mai importantă ca oricând. Brrr, deja am emoții! Cu un gust amar că nu pot fi acolo la Sibiu să îi văd, mă mulțumesc să urmăresc etapele pe net, pe facebook. Că la tv nu se înghesuie nimeni să transmită. Încă. Hai cu Turul Ciclist al Sibiului 2020.
Etapele turului
Prologul - joi 23 iulie 2020 - în centrul istoric al Sibiului
Etapa 1 – vineri 24 iulie  – se va desfășura pe ruta Sibiu – Sălişte – Cisnădie – Avrig – Cârţişoara – Bâlea Cascadă – cu sosirea la Bâlea Lac (2.034 m altitudine).
Etapa 2 – sâmbătă 25 iulie se va derula pe traseul Sibiu – Agnita – Cisnădie –Gura Râului – cu finish la Sibiu.
Etapele 3 și 4 au loc duminică 26 iulie. Noutatea acestei ediţii este contratimpul individual în urcare la Păltiniş (1.450 m altitudine), urmat de o etapă pe teren plat (Sibiu – Cisnădie – Poplaca – Sălişte – Cristian – Sibiu) cu finalul clasic al TCS, respectiv finishul în Piaţa Mare.

     Nebunia a început pe 23 iulie, cu un prolog în Sibiu. Un contratimp individual de circa 2.5 km pe străzile vechi ale oraşului. La startul etapei vremea era frumoasă, dar o super-furtună a lovit ciclismul in moalele schimbătorului şi a dat peste cap toate aşteptările. Aşa că primii plecaţi, pe urscat, au fost avantajaţi, unul dintre ei câştigând si prologul şi implicit tricoul galben: Nikodemus Holler de la echipa Team Bike Aid. Pe 2 şi 3 au venit polonezii Kacper Walkoviak şi Wojciech Sykala. Cel mai bine clasat român a fost Iustin Vaidian, componet al Echipei Naţionale a României.

     Pe 24 iulie, prima etapă, cu o urcare superbă şi grea la Bâlea Lac, distanţa 183 de km. Au fost câteva atacuri şi până la urmă s-a format o evadare din 6 rutieri, care au reuşit să stea în faţă până la urcarea spre Bâlea Lac. De aici, au început lucrurile importante, oamenii care vizau clasamentul general s-au depărtat uşor-uşor de restul plutonului. Și au rămas doar 3, 2 de la Bora şi unul de la Israel Startup. Ei au ajuns primii şi la finish, formând podiumul etapei: Gregor Muhlberger, Patrik Konrad (ambii de la Bora) şi italianul de la Israel, Matteo Badilatti. Valoarea lor fiind mult peste restul plutonului, ei ar urma să îşi dispute şi tricoul galben până la final. Primul român ajuns sus a fost Serghey Tvetcov, la 11 minute şi ceva de câstigător.

     Pe 25 iulie, pe o ploaie infernală, cicliștii au parcurs peste 180 de kilometri în cea de-a doua etapă a Turului Ciclist al Sibiului. Pascal Ackermann de la BORA-hansgrohe a trecut primul linia de finish, urmat de Rudy Barbier de la Israel Start-Up Nation / Israel Cycling Academy şi Riccardo Stacchiotti de la Vini Zabù - KTM. Felicitări și pentru Edi Grosu, care a fost la câțiva centimetri distanță de podium și a ocupat locul IV în această etapă. Ackermann s-a imbracat şi în galben. 

     Apoi avem etapa 3a, un contratimp individual în urcare cu finish la Paltiniş. Era să scriu "Paltinish" 😁😁😁😁 Aici, cățărătorii trebuie să iasă la rampă, dar sunt şi porțiuni unde e vânt de față, mai ales unde se termină padurea şi e loc deschis, aşa că e nevoie şi de ceva putere şi greutate. Din nou, aşteptăm echipele mari să rupă norma. Și aşa a fost. Bora prin Gregor Muhlberger a fost pe primul loc, la peste un minut de locul 2, Matteo Badilatti si din nou Bora pe 3 cu Patrik Konrad. Cel mai bun român a fost din nou Serghey, la aproape 2 minute de câştigător.

     Etapa 3b a fost ceva mai plată, cu plecare şi sosire în Sibiu, unde sprinterii vor fi la putere. Bora câştigă din nou prin Pascal Ackermann, pe doi tot Bora cu Michael Schwarzmann şi pe trei românul Eduard Grosu, foarte tare! Clasamentul general l-a pus pe primul loc şi in galben pe Gregor Muhlberger de la Bora, compatriotul şi coechipierul Patrik Konrad pe 2 şi pe 3 elvetianul (nu italianul) Matteo Badilatti. Foarte, dar foarte tare, a fost italianul Davide Revellin, care la 47 de ani a terminat pe 8 la general. Un bătrânel care aleargă de parcă are 20 şi ceva de ani, un suflet mare, nebun după ciclism, obsedat mai degrabă, care nu ştie să trăiască altfel decât prin şi pentru ciclism! Chapeau! Cel mai bun român a fost Sergey Tvetcov pe 28 la general, o performanță onorabilă, ținând cont de condiții şi competitori.

     Ediția asta e o nouă dovadă că orice situație care pare negativă are şi ceva pozitiv. Aşa că toată nebunia cu Covid a ajutat Turul Sibiului să primească la start 2 echipe de World Tour şi să atragă atenția întregii lumi. Faptul că organizatorii s-au ridicat la nivelul aşteptărilor e doar meritul lor, şi le mulțumim pentru tot efortul depus. Toți rutierii au apreciat organizarea şi măsurile de siguranță luate, nicio umbră de îndoială sau vreo virgulă nu pot fi aruncate la adresa lor! Respect! Mulțumim, Sibiu! Ne vedem la anul, în persoană!

Pozele sunt de pe facebook/Turul Ciclsit al Sibiului

Va dau si cateva link-uri:

https://www.facebook.com/TurulCiclistAlSibiului/videos/?ref=page_internal










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu